Examen Tips:

 

 Yeah….je mag afrijden, maar wat kan je nu verwachten op een rijexamen? Wat….als je zo zenuwachtig bent dat je niet meer helder kan nadenken?!? Hieronder een aantal tips die je zouden kunnen helpen.

 1. tip iconLuister niet naar anderen

  Je kan beter niet luisteren naar tips en fabels van anderen, hoe goed mensen het ook bedoelen. Het maakt je vaak meer onzeker en je gaat misschien zelfs anders rijden dan je gewend bent. Vaak wordt er verteld dat je de examinator moet laten zien dat je goed kijkt. De examinator ziet toch wel of jij goed kijkt en je moet dit zeker niet overdrijven, dit kan zelfs gevaarlijke situatie's opleveren. Je aandacht is weg van het verkeer voor je en je kan verkeerde stuurbewegingen maken. Rijd hetzelfde als je normaal rijdt.

 2. tip iconNiemand kan foutloos rijden

  Wanneer je een foutje maakt, raak niet meteen in paniek…..het is juist dan de bedoeling dat je het veilig oplost, concentreer je op de rest van de rit. Denk niet direct dat je gezakt bent, laat het denken over aan de examinator. Niemand kan foutloos rijden.

 3. tip iconRij besluitvaardig en zelfverzekerd

  Kom niet te twijfelachtig over, anders ga je juist fouten maken. Als je voorrang hebt en het is veilig, aarzel niet te lang en neem die dan ook. Toon initiatief in het verkeer om zo zelfverzekerd over te komen en dat je actief deelneemt in het verkeer. Onzeker gedrag zal als bekwame bestuurder niet goed overkomen, de examinator moet zich veilig voelen naast je in de auto.

 4. tip iconDag voor het examen

  Neem liever geen medicatie in tegen de zenuwen die je suf maken, dit kan juist negatief werken op je reactievermogen en hiermee gevaarlijke situatie veroorzaken. Neem een banaan, deze schijnt te helpen om je beter te kunnen concentreren en meer alert te zijn. Probeer niet te veel te piekeren over het examen, ga vooral niet te laat op bed en ga niet te lang uitslapen.

 5. tip iconBijzondere manoeuvres

  Een bijzondere manoeuvre hoeft helemaal niet foutloos te gaan, raak hierbij ook niet in paniek…het allerbelangrijkst is, dat je met bijzondere manoeuvres veiligheid voorop zet, blijf kijken om het overige verkeer niet onnodig te hinderen. Je mag de manoeuvre altijd corrigeren, als je het maar veilig doet en breng jezelf of andere weggebruikers niet in gevaar.

 6. tip iconMaak er niet een te groot punt van

  Natuurlijk ben je zenuwachtig, veel mensen zien zo erg op tegen het rijexamen dat ze geen controle meer over zichzelf hebben. Dit is normaal. Realiseer je dat het eigenlijk niets bijzonders is. Je maakt gewoon een ritje van een goed half uur, om te laten zien wat je geleerd hebt. Zorg voor je goede voorbereiding en het gevoel dat je er klaar voor bent. Weet zeker dat je volledige controle over het voertuig hebt.